“DE CROLLS A VALIRA, 40 ANYS D’INDÚSTRIA REUSENCA “

El Sr.Francesc Palacín Artiga ha fet un repàs de les vivències i records personals des de la seva vinculació en la “Crolls”, fins a “Comercial Valira”, passant per “Pujol y Palacín”. Per cert,.

Ha anat explicant gran diversitat de curiositats, com que, quan va començar a treballar, als 50, cobrava 50 pessetes a la setmana.

Als començaments dels 60, és vincula a “Crolls”, empresa dedicada a la fabricació de material electrodomèstic, amb centenars de treballadors, que ocupava els terrenys que ara s’hi ubica “Redessa”, a la Ctra.de Constantí.

Del 1965 al 1972, amb el company de “Crolls” Sr.Josep Mª.Pujol Gibert, que també ha estat present a la sala, funden “Pujol y Palacín”, dedicada a la fabricació de material avícola. D’aquesta època ha remarcat que van tenir que treballar amb molt poc marge degut a que els clients sabien molt be els costos en que es movia aquest mercat.

Finalment, els mateixos socis creen “Comercial Valira” per comercialitzar els productes d’ “Industrias Arosa”, al Camí de Riudoms, i d’ “Iamsa”, a Alforja.

En aquest punt, parla també de “Mecànica Reus” i de “Premersa”, empreses creades per abastir de peces concretes les indústries de “Comercial Valira”, però que també fabricaven per a tercers.

Per comercialitzar millor al món, es crea una societat amb la francesa “Taurus”, que no dona els resultats a que aspiraven i “Comercial Valira” torna a anar per lliure.

A finals dels 90 “Taurus” adquireix la part majoritària de “Comercial Valira”, que anys desprès recupera, heretant un bon deute amb Hisenda.

Si be de “Crolls” i de “Pujol y Palacín” no n’ha quedat rastre, unit al nom de “Comercial Valira” ja ha de quedar el Xispón, els Termos, les Vinagreres, les Cafeteres, les Paelles i les caçoles recobertes, i darrerament les carmanyoles, de gran acceptació mundial.

El Sr.Palacín ha completat la seva dissertació amb un breu àlbum de fotos d’aquells temps, en les que més d’un assistent ha pogut recordar temps passats.