VII Torneig «Misericòrdia» – 21 de setembre, a les 16 h.

Programa d’actes de la festa major de Misericòrdia 2013 de Reus
Redacció | Actualitzat el 29/08/2013 a les 12:36hArxivat a: CulturaPrograma d’actes i horaris de les festes de Misericòrdia 2013
FESTA MAJOR DE MISERICÒRDIA DE REUS 2013

ACTES PREVIS DE LA FESTA MAJOR DE REUS

Divendres 13 de setembre

Durant tot el dia, a LA FIRA DE REUS, 2n Reus Fashion Festival. Mostra de comerç, creativitat i noves tendències, oberta a tots els àmbits comercials, on firmes i productes presenten noves propostes.

18 hores, al Centre Cívic Mestral, repartiment del programa de les Festes de Misericòrdia. El Xiquet i la Xiqueta, acompanyats del Campi, arribaran a la plaça del Mercadal per repartir el programa de la Festa Major.

Dissabte 14 de setembre

LA TROBADA DE GEGANTS

Durant tot el dia, a LA FIRA DE REUS, 2n Reus Fashion Festival. Mostra de comerç, creativitat i noves tendències, oberta a tots els àmbits comercials, on firmes i productes presenten noves propostes.

10 hores, La Palma, amb motiu del 30è aniversari del Ball de Mossèn Joan de Vic, trobada i esmorzar amb els balladors, exballadors i amics de la dansa.

De 10 a 12 hores, plaça de la Llibertat, jornada d’esports adaptats. Experimenta com se sent una persona amb cadira de rodes jugant a bàsquet o fent un recorregut detectant barreres arquitectòniques. Organitza: Federació Mestral – COCEMFE Tarragona en col·laboració amb el Club Esportiu Costa Daurada.

17 hores, plaça del Doctor Sabater (davant de la Casa Rull), plantada de la Trobada de Gegants.

Amb la participació de la Mulasseta i els gegants petits de Reus, els gegants i cabets d’Ontinyent, els gegants de Tota l’Endenga de Cambrils, els gegants de Castellbisbal, la geganta Roser, la geganta Julieta, el gegant Carrasclet i la Mulassa i els Gegants de Reus.

De 17 a 21 hores, al Passeig Comercial El Pallol, Tasta els Centres Cívics! Vine, tasta i apunta-t’hi. Podràs participar en algunes de les activitats de la nova programació.

18 hores, des de la plaça del Doctor Sabater (davant de la Casa Rull), cercavila de la Trobada de Gegants.

Recorregut: plaça del Doctor Sabater, carrer de Sant Joan, carrer de Sant Elies, carrer de Prat de la Riba, carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i plaça del Mercadal, on tindran lloc les ballades de lluïment.

19 hores, Teatre Bartrina, representació de Los Palomos, a càrrec de la companyia Entre bambalinas. Ofert pel Centre Aragonés «El Cachirulo». Entrada gratuïta amb invitació.

21 hores, Teatre Bravium, espectacle amb Joan Eloi Vila, col·laborador televisiu, que ens presentarà La música és lo de menos. Espectacle teatral en format de monòleg, ple d’ironia, sarcasme, música i conya de la bona. 10:00, a LA PALMA, amb motiu del 30è aniversari del Ball de Mossèn Joan de Vic, trobada i esmorzar amb els balladors, exballadors i amics de la dansa.

Diumenge 15 de setembre

Durant tot el dia, Fira de Reus, 2n Reus Fashion Festival. Mostra de comerç, creativitat i noves tendències, oberta a tots els àmbits comercials, on firmes i productes presentin noves propostes.

18.30 hores, Teatre Bravium, espectacle amb Joan Eloi Vila, que ens presentarà La música és lo de menos.

19 hores, a La Palma, 13a edició del Festival ArReus – Músiques d’Arrel d’Arreu del Món, acte d’homenatge a Josep M. Borràs «Pitus». En el transcurs de l’acte, en agraïment a la tasca que va desenvolupar per la cultura reusenca, es col·locarà una placa a l’escenari, que donarà el nom de Josep M. Borràs «Pitus» a la plaça dels jardins de La Palma.

A continuació, actuació del grup de grallers Canya d’Or, que recentment ha editat el seu darrer treball, Viratges.

20 hores, Prioral de Sant Pere, concert d’orgue a càrrec de Miquel González Ruiz, que interpretarà obres de J. S. Bach, C. Saint-Saëns i A. Guilman, entre d’altres.

Dilluns 16 de setembre

19 hores, sala central de la Biblioteca Xavier Amorós, obertura de l’exposició Espriu. Forma guardada. El visitant es trobarà davant de dues calaixeres. Cadascuna d’elles gira al voltant d’un eix que, com un xuclador, centra l’obra d’Espriu: el silenci i la ceguesa. La mostra es podrà veure fins al 30 de setembre.

Dimarts 17 de setembre

18.30 hores, Biblioteca Xavier Amorós, Club de lectura B: El nen negre de Camara Laye. Un jove escriptor de 25 anys decideix narrar la seva infantesa africana, a l’Alta Guinea. Però, més enllà d’un relat autobiogràfic, ens retorna, amb tota la seva veritat, la vida quotidiana…

18.30, a la sala central de la Biblioteca Xavier Amorós, xerrada «De l’autoconeixement a l’autosanació», amb Carmen Torrella. Aquesta xerrada té com a objectiu primordial aconseguir enfocar cap a nosaltres mateixos i, amb afecte i disciplina, aconseguir totes i cadascuna de les metes que ens marquem.

21 hores, local dels Xiquets de Reus, assaig especial de nou pisos. #enganxaTde9.

Dimecres 18 de setembre

17.30 hores, sala infantil de la Biblioteca Xavier Amorós, L’hora del conte amb contes d’animals i la cloenda del joc de lectura de l’estiu «Mira que són bèsties!».

18.30 hores, Biblioteca Xavier Amorós, Club de lectura A: Les portes del paradís, de Yuyun Li. Es fa de dia a Riu Negre, una ciutat provinciana de la Xina dels setanta que mostra les primeres temptatives d’obertura després de la Revolució Cultural.

19.30 hores, sala d’actes del Centre de Lectura, conferència: «Aspectes polítics i militars de la Batalla de l’Ebre», a càrrec d’Agustí Barrera i Puigví.

Dijous 19 de setembre

De 17 a 21 hores, Centre Cívic Llevant, Tasta els Centres Cívics! Vine, tasta i apunta-t’hi. Podràs participar en algunes de les activitats de la nova programació.

18.30 hores, Biblioteca Xavier Amorós, Club de còmic: Mort Cinder d’Oesterheld/Breccia.

19.30 hores, Arxiu Municipal, dins el Cicle Testimonis: «De Crolls a Valira, 40 anys d’indústria reusenca», xerrada a càrrec de Francesc Palacín.

19.30 hores, al Museu de Reus, espai plaça Llibertat, inauguració de l’exposició Pirotècnia de Festa. Realitzada conjuntament entre els ajuntaments de Barcelona i Reus, amb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona i de Carrutxa. Aquesta exposició ens apropa a conèixer l’ofici de pirotècnic, la funció de la pirotècnia a la festa i la seva preparació, els diversos tipus d’artificis i els castells de focs, l’ús individual o en colla dels focs, les tronades, les escenificacions del bé contra el mal, el bestiari de foc, els correfocs…

20.15 hores, sala d’actes del Centre de Lectura, conferència: «Comparativa econòmica de l’Espanya Estat versus la Catalunya Estat».

21.30 hores, plaça del Mercadal, encesa d’un tradicional engraellat valencià, a càrrec de la colla de Recuperacions Extraordinàries de València. Una manifestació pirotècnica predecessora de les actuals mascletàs, integrada per diferents masclets i cantarelles semblants als mascles o morters de la tronada de Reus. Una mostra singular de la forma de preparar la pirotècnia en el passat.

22 hores, Centre d’Art Cal Massó, concert amb The Boogaloo Stompers.

Divendres 20 de setembre

ELS GUARDONS DE LA CIUTAT

Durant el matí, Campanar de la Prioral, al punt més alt del pinacle major, hissada de la bandera mariana com a inici de les Festes de Misericòrdia.

9.10 hores, sala d’actes de l’Antic Hospital, al carrer de Sant Joan, inauguració de les II Jornades de la Malaltia d’Alzheimer. Temes: a les 9.30 hores, «La malaltia d’Alzheimer» i, a les 12 hores, «L’impacte de la malaltia en el ciudador». Més informació a www.alzaheimer-reus.com.

De 10 a 12 hores i de 18 a 20 hores, als Mercats, Tasta els Centres Cívics! Vine, tasta i apunta-t’hi. Podràs participar en algunes de les activitats de la nova programació.

18 hores, al Centre Cívic del Carme, conferència: «Jo, vida sana: Elaborem un plat saludable i divertit». Dirigit a les famílies amb nens i nenes de 6 a 12 anys. Inscripció prèvia al 977 327 093 o informació@mestralonline.org. Organitza: Federació Mestral – COCEMFE Tarragona, en col·laboració amb La Xarxa Solidària per la Igualtat.

19 hores, al Centre Cívic del Carme, xerrada: «Nosaltres i els nostres néts: El paper actiu de l’avi en la nostra societat i com gaudir d’una interacció plena amb els néts». Organitza: Federació Mestral – COCEMFE Tarragona.

19.30 hores, a la sala Fortuny del Centre de Lectura, inauguració de l’exposició de fotografies “Cuba, una mirada històrica”, dels fotògrafs Osvaldo i Roberto Salas, i Liborio Noval.

20 hores, Saló de Plens de l’Ajuntament, Lliurament dels Guardons de la Ciutat 2013. Un homenatge públic a la societat civil de casa nostra. Mencions honorífiques municipals a: Grup Show de Patinatge Artístic del Reus Deportiu, Cobla Reus Jove, Penya Blanc-Blava de Reus i Comarca, Delegació de Reus de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, Escola de Música del Centre de Lectura de Reus, Escola Marià Fortuny, Collège Français, Grup d’Aficionats als Vehicles d’Època, Escola Montsant i Facultat d’Economia i Empresa de la URV. Durant l’acte es repartirà la postal del ball de Sant Miquel, corresponent al número 31 de la col·lecció d’elements de la festa.

21.30 hores, local dels Xiquets de Reus, assaig especial de Misericòrdia de nou pisos. #enganxaTde9.

21.30 hores, Plaça Mercadal, 15 anys de Canal Reus, amb un repàs musical d’aquests 15 anys.

A continuació, concert amb El Son de la Chama, un grup de casa que ens presentarà el seu darrer treball, Consciencia.

Tot seguit, La Troba Kung-Fú, una de les bandes europees més importants de música del món, que ha guanyat molts premis i ha fet gires per Europa, Estats Units i Mèxic, ara ve a Reus a presentar el seu últim disc, A la panxa del bou.

El concert finalitzarà amb l’actuació de l’Orquestra Allioli, la solució perfecta per a una bona festa jove; un espectacle en directe amb la millor música i els èxits de tota la vida fan que una actuació de l’Allioli no deixi indiferent a ningú.

21.30 hores, carrer Martí Napolità, festa del 10è aniversari del portal web www.pobleviu.cat. Amb batalla de punxadiscos vinguts d’arreu del Camp, tot acompanyat de begudes de la terra.

Dissabte 21 de setembre

A REUS, CORREFOC! I DIADA CASTELLERA DE MISERICÒRDIA

10 hores, al Jardí de la Casa Rull, obertura de la XIX Exposició de Bonsais Ciutat de Reus.

De 10 a 14 hores, Plaça d’Evarist Fàbregas, parc infantil d’Onda Cero. Vine a divertir-te en aquest parc ple d’inflables i atraccions.

10 hores, carrer Boule, taller del Nan Casteller. Construeix i personalitza els teus castells. T’imagines com seria la teva pròpia colla castellera? Per a infants a partir de 3 anys. Amb la col·laboració de Joguines Segú.

11 hores, Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata, presentació del programa educatiu «Territori viu», programa pedagògic del nostre patrimoni històric i cultural per al curs 2013-14 de Còdol Educació. Entrada gratuïta: cal inscriure’s prèviament a Còdol Educació, al telèfon 977 327 362. Amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, Fundació Privada Montsant, Àrea d’Ensenyament i Política Lingüística i l’Agència Reus Promoció de l’Ajuntament de Reus.

12 hores, local dels Xiquets de Reus, sorteig de l’ordre d’actuació de l’XI Diada del Mercadal.

12 hores, sala Fortuny del Centre de Lectura, concert familiar per a petits de 2 a 5 anys: Què ens porta l’esquirol? Organitza: Escola de Música del Centre de Lectura.

12 hores, sala central de la Biblioteca Xavier Amorós, assaig obert de la coral Voces de la Tierra. La “cuina” d’una coral amb els ingredients bàsics per cantar una bona cançó en grup. Es farà participar el públic present.

A partir de les 13 hores, La Palma, concert vermut a càrrec del grup 48 hores, inclòs a la 2a Jornada Solidària de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus. Part dels ingressos recaptats es destinaran a un programa social de la FAVR.

13.30 hores, concentració de Harleys-Davidson, amb la col·laboració de l’Associació Costa Daurada Bikers.

16 hores, sala diàfana del Centre d’Amics de Reus, VII Torneig de Futbol-Botons «Misericòrdia». Puntuable per al rànquing de l’ARFB.

17 hores, al Museu de Reus, espai «Ara toca festa!» de la plaça de la Llibertat, visita dinamitzada A festes em convides! a propòsit de l’exposició temporal Pirotècnia de Festa. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

De 17 a 20 hores, al Campanar de la Prioral, visites guiades amb un toc d’humor: jornada de portes obertes de la immobiliària El Campanar. El Grup Cultural de Misericòrdies de Reus oferirà a tots els seus possibles clients una degustació de coca i cava. Serà per rigorós ordre de tandes a causa de l’aforament limitat.

De 17 a 20 hores, a la plaça d’Evarist Fàbregas, parc infantil d’Onda Cero. Vine a divertir-te en aquest parc ple d’inflables i atraccions.

17.30 hores, Jardí de la Casa Rull, demostració i modelatge d’un bonsai a càrrec del professor Josep M. Martínez.

18 hores, Plaça de Prim, X Concurs de Masclet i Fira de Degustació amb els establiments col·laboradors del masclet. Mitjançant votació popular es triarà el millor masclet entre tots els participants. Amb la col·laboració de Vermuts Miró.

18 hores, Jardí de la Casa Rull, inauguració oficial de la XIX edició de l’Exposició de Bonsais Ciutat de Reus.

18 hores, plaça del Mercadal, diada castellera de Misericòrdia, amb els Xics de Granollers, colla que enguany ha fet uns grans registres i que ja ha estrenat els vuit pisos; els Castellers de Sabadell, colla amb castells de vuit pisos de gamma alta que està a un pas dels nou pisos; i els Xiquets de Reus, que també podrien fer el salt als nou pisos (des del 1997) i acompanyar-ho de castells de vuit de gamma alta.

18 i 22 hores, Teatre de l’Orfeó Reusenc, representació El guió, a càrrec de la secció de teatre de l’Orfeó Reusenc.

19 hores, plaça del Mercadal, plantada de les bèsties participants a «A Reus, correfoc!».

20 hores, La Palma, 2a Jornada Solidària, espectacle de ball wonder dance, dins els actes organitzats per la FAVR.

20 hores, plaça del Mercadal, tabalada, amb els tabalers participants a «A Reus, correfoc!». Recorregut: carrer Major, plaça de Sant Pere, Absis, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim i carrer de Monterols.

21 hores, Teatre Bartrina, II Festival Internacional de Guitarra.

21.30 hores, des del Fossar Vell, A Reus, correfoc!, amb la participació del Ball de Diables infantil de Reus, el Drac petit i la Cabra petita, els Petits Diables Aristois de Sant Martí Sarroca, el Drac petit de Canyelles, el Drac petit de la Geltrú, el Ball de Diables «els 7 pecats capitals» de la Pobla de Mafumet, els Diables de Sant Pau d’Ordal, el Borinot del Vendrell, el Drac de Vilanova, els Bous de Foc, la Víbria, el Drac, el Ball de Diables i la Cabra de Reus.

Recorregut: plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, Peixateries Velles, carrer de la Mar, plaça del Mercadal, carrer del Metge Fortuny, carrer Aleus, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, carrer del Vidre i plaça del Mercadal.

22 hores, Teatre de l’Orfeó Reusenc, representació El guió, a càrrec de la secció de teatre de l’Orfeó Reusenc.

23 hores, la Palma, 2a Jornada Solidària, festa i música «Reus comença als barris».

00 hores, a la Plaça d’Anton Borrell, Festival Martingala.
Diumenge 22 de setembre

APLEC BAIX CAMP

8.30 hores, Parc del Ferrocarril, X Sortida amb Motos Guzzi. Hi pot participar tothom que tingui una guzzi. Ruta: Reus, Maspujols, l’Aleixar, Vilaplana, Alforja, les Borges del Camp, Montbrió del Camp, Parc Samà, Cambrils, Vilafortuny, Cambrils i Reus.

9 hores, Camp de futbol del Reus Deportiu, 1a Marxa BTT Ciutat de Reus. El Club Ciclista Aplato organitza aquesta marxa amb el propòsit d’oferir als amants de la BTT dos recorreguts (un de rosa de 44 km i un de blau de 25 km, respectivament) que recorren paisatges naturals de la comarca.

Durant tot el dia, plaça del Santuari, XLVII Aplec Baix Camp, organitzat per la Colla Sardanista Rosa de Reus.

9.30 hores, esmorzar popular

10.30 i a les 17 hores, inici de sardanes, a càrrec de les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove, que interpretaran un repertori de 25 sardanes durant tot el dia, una de les quals de conjunt.

12.15 hores, alumnes de vuit escoles de la ciutat ballaran la sardana «Arenys de Munt», de Ricard Viladesau; a la tarda, concurs de colles improvisades, obert a la participació de tots els assistents. També hi haurà l’exposició fotogràfica «Peus en dansa», amb fotografies de l’arxiu de l’entitat. A banda, tallers a diversos punts de la plaça: ball del Drac petit; jocs, taller d’escacs, espai de lectura; taller de tai-txi, i espai de l’Associació Excursionista de Catalunya. Durant tot el dia, convocatòria del 47è concurs fotogràfic Aplec Baix Camp. Les obres es poden presentar fins al 31 d’octubre. Dinar per encàrrec al 977 343 568. Servei de bar durant tot el dia.

De 10.30 a 19 hores, la Palma, el Centro Latinoamericano, amb motiu del seu 25è aniversari, ens ofereix activitats, jocs creatius i jocs artesanals per jugar en família.

11 hores, Santuari de Misericòrdia, missa de la XXI Trobada de Misericòrdies.

11 hores, Jardí de la Casa Rull, tallers lliures de bonsai, adreçats als afeccionats.

D’11 a 13 hores, Parc Ferroviari de Misericòrdia, l’Associació d’Amics del Ferrocarril ens ofereix viatges amb trenet.

13 hores, plaça Prim, vermutada popular per celebrar la Festa Major. Amb la col·laboració de Vermuts Miró i la Cambra de Reus, es celebra la primera vermutada popular per tastar un dels productes més nostrats de les nostres comarques.

De 13 a 15 hores, consumició a preu popular. Acompanyat de música en directe. Organitza: Associació Amics del Vermut de Reus i Comarca.

17 hores, Estadi Municipal de Reus, partit oficial de lliga corresponent a la jornada núm. 5 del grup 3 de 2a divisió B de futbol: CF Reus Deportiu – UE Sant Andreu.

17 hores, plaça del Santuari , Aplec Baix Camp, taller i tirades de bitlles, amb els Bitllers del Ball de Diables de Reus.

17.30 hores, Jardí de la Casa Rull, demostració de formació i modelatge d’un bonsai, a càrrec del professor Francesc Giner.

18 hores, plaça del Santuari, Aplec Baix Camp, contacontes amb “Els contes de la Karmeta”.

18 hores, Teatre Bartrina, representació Una altra tarda al Ritz, a càrrec de Cia. Liryka’s, amb direcció del mestre Joan Solé. Preus: 15 € / 12 € / 9 €.

18.30 hores, plaça d’Evarist Fàbregas, espectacle d’animació infantil Balla, canta i riu! El Pau i la Jana, acompanyats de la Melmelada Band, ens conduiran per un viatge on coneixerem tots els amics titelles que tenen dins el Pot Petit. Ballarem el «cuc poruc», el «cowboy», l’»esquimal», la «rumba de l’amistat», i moltes cançons més. Una hora de festa per ballar sense parar!

18.30 hores, pels carrers del nucli antic, cercavila del Canó de les Festes. Canonades i versots ompliran els carrers del nucli antic.

20 hores, plaça del Mercadal, cantada d’havaneres amb el grup Balandra. El Grup Cultural de Misericòrdies ens oferirà rom cremat.

20.30 hores, Centre d’Art Cal Massó, concert amb La Colònia.

Dilluns 23 de setembre

EL SEGUICI PETIT

De 17 a 20 hores, a la plaça d’Evarist Fàbregas, parada de jocs reciclats Guixot de 8, amb la col·lecció Gargot de Joc. Amb materials recuperats a partir de ferralla i materials reciclats, apliquem al joc principis físics i mecànics simples per redescobrir la màgia d’un imant, el reflex d’un mirall, la paràbola d’una bola… No es necessiten piles ni endolls, només ganes de jugar. Ens divertim quan posem a prova les nostres habilitats: punteria, equilibri, bufera…

18 hores, des de l’Ajuntament, sortida de la cercavila del Seguici Petit de la ciutat. Amb la participació del Ball de Diables infantil, el Drac petit, els Nanos petits, la Mulasseta i els Gegants Vitxets, Moros i Indis petits, el Ball de Pastorets petit, el Ball de Cercolets petit, el Ball de Prims petit, el Ball de Bastonets de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Valencianets, el Ball de Gitanetes, el Ball de Bastonets de l’Orfeó Reusenc, la Canalla dels Xiquets de Reus i la banda de música del Pare Manyanet. El recorregut de la cercavila serà: plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrer de les Peixateries Velles, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols i acabarà novament a la plaça del Mercadal, on es farà la passada de lluïment.

18.30 hores, pels carrers del nucli antic, cercavila del Canó de les Festes. Canonades i versots ompliran els carrers del nucli antic.

20 hores, Ajuntament de Reus, XXI Trobada de Misericòrdies de la nostra ciutat.

Dimarts 24 de setembre

LA VIGÍLIA I LES REVETLLES

12 hores, des del campanar, Toc de Festa per anunciar la vigília de la festivitat, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat.

19 hores, des del campanar, Toc de Festa i, des de diferents punts del centre de la ciutat, sortida del Seguici Festiu de Reus i altres elements, per anunciar la vigília de la festa. Les figures, els balls i les danses del nostre seguici es passejaran pels carrers i places del centre de la ciutat.

20 hores, des de la plaça del Castell, representació del Ball de Sant Miquel, a càrrec del Ball de Diables de Reus. Aquest ball escenifica la lluita del bé i el mal, i està documentat a la ciutat des del segle XVIII. Amb la col·laboració de la pirotècnia Igual.

20.30 hores, des de la plaça del Mercadal, sortida de la cercavila del Masclet, amb diferents elements festius i acompanyaments musicals. El Col·lectiu El Masclet llançarà bótes a diferents punts del recorregut.

La cercavila passarà per: plaça del Mercadal, carrer Major, carrer de l’Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, carrer Rosich, carrer d’en Vilar, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer Llovera i plaça de la Llibertat. A més, podreu comprar masclet a diferents establiments durant tots els dies de la festa.

22.30 hores, al Passeig de Misericòrdia i des de la plaça de la Pastoreta, Rosari de Torxes, encapçalat per la Creu i els Cirials, l’estendard del Grup Cultural de Misericòrdies i seguit del poble amb torxes. Com cada any, el rosari finalitzarà el recorregut a l’interior del Santuari, on tindrà lloc la cantada dels goigs i la veneració de la Mare de Déu de Misericòrdia. (La venda de torxes es farà a partir de les 21.30  hores fins a l’inici del rosari a la porta del col·legi La Salle, amb la col·laboració d’aquest centre educatiu).

23 hores, plaça del Teatre, concerts de la revetlla amb els grups: Reus Reggae Rockers, Uno, Komando Antipalomas, Dejabeat i Primatical Sound.

23.30 hores, plaça Anton Borrell, revetlla amb Catrock, grup de versions per a tots els públics que et conviden a entrar en una màquina del temps que fa un recorregut per les cançons de la teva vida, versions que t’ompliran d’emoció, et faran riure i recordar els grups que van iniciar el rock català; i De Noche, un concert inoblidable per escoltar les versions musicals dels millors artistes del pop i del rock.

23.30 hores, plaça del Mercadal, revetlla amb l’orquestra Cimarrón, balls de saló i d’envelat, amb molt bona música de les cançons de sempre i les melodies més actuals.

00 hores, Parc de Sant Jordi, Perejil’s Session, revetlla electrònica de Misericòrdia. Una vegada més, arriben a Reus els Perejil’s amb la seva música electrònica de qualitat a través de les Perejil’s Sessions.

Dimecres 25 de setembre

MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA

7, 8 i 9 hores, Santuari de Misericòrdia, missa. Durant tot el dia, el cambril de la Mare de Déu de Misericòrdia restarà obert per venerar la imatge (llevat de les hores de culte i fins al moment de la carretillada del Ball de Diables).

8 hores, pels carrers de la ciutat, matinades de Misericòrdia, amb la participació dels grups de grallers de la ciutat, matinades tronades a càrrec del grup de tabalers del Ball de Diables i el grup de tabalers de la Víbria, i matinades galejades amb el Ball de Pere Joan Barceló. Matinades a càrrec dels veterans del Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc.

8 hores, a diferents establiments, esmorzars de forquilla.

10 hores, des del Campanar, Toc de Festa i, des de l’Ajuntament, sortida en cercavila de diferents elements del Seguici Festiu, fins a la plaça de la Pastoreta.

10.30 hores, des de la plaça de la Pastoreta, baixada al Santuari de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

D’11 a 13 i de 16 a 21:30 hores, Parc Ferroviari de Misericòrdia, viatges amb trenet.

11 hores, des de la plaça de la Pastoreta, baixada del Seguici Festiu de la ciutat fins al Santuari, amb la participació de la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa i els Gegants, el Gegant Carrasclet, el Ball de Pere Joan Barceló, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets, l’Àliga i la Banda Simfònica de Reus. En arribar, ballada conjunta de tots els grups del Seguici Festiu.

11 hores, plaça del Santuari, solemne ofici, missa concelebrada presidida per l’arquebisbe Jaume Pujol Balcells. L’apartat musical anirà a càrrec de l’Orfeó Reusenc i el grup musical de joves de l’Arxiprestat de Reus, amb la participació dels assistents.

Tot seguit, al Santuari i Cambril de la Mare de Déu, actuació de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia. Una vegada finalitzada, ofrena floral i musical al cambril de la Mare de Déu.

14 hores, plaça del Santuari, dinar de Festa Major dels grups festius de la ciutat. A continuació, tots els grups festius que ho vulguin poden fer la seva ofrena i visitar el cambril de la Mare de Déu.

De 17 a 19 hores, davant del Santuari, ballades dels gegants, els nanos, les danses i el bestiari.

17.30 hores, a l’interior del Santuari, rosari i, a continuació, celebració de la missa.

19 hores, davant del SANTUARI, actuació castellera dels Xiquets de Reus.

19.30 hores, Passeig de Misericòrdia, tradicional baixada del Ball de Diables de Reus al Santuari, amb la participació del Ball de Diables infantil, el Ball de Diables i els diables particulars.

A continuació, a l’interior del Santuari, l’Àliga de Reus oferirà a la Mare de Déu de Misericòrdia el seu ball solemne curt amb l’acompanyament musical de la Cobla Reus Jove.

Seguidament, plaça del Santuari, encesa de la Víbria i el Drac, seguida de l’espectacular carretillada del Ball de Diables.

Tot seguit, encesa de la façana del Santuari i mostra piromusical, a càrrec de la pirotècnia Igual de Canyelles.

Dijous 26 de setembre

De 19 a 21 hores, a la sala d’actes del Centre de Lectura, taller/seminari (12 hores): «Les aus del pati escolar i de l’entorn», a càrrec d’Albert Cama, biòleg. Persones destinatàries: professors del Baix Camp i del Priorat, socis del Centre de Lectura i persones interessades. Organització: Servei Educatiu del Baix Camp i Secció d’Educació del Centre de Lectura de Reus. Inscripció del 16/09 al 26/09.

19.30 hores, Museu de Reus, raval de Santa Anna, 59, inauguració de l’exposició “Joan Casals. L’art en el centre del laberint”. Una exposició antològica que recorre la trajectòria artística de Joan Casals (1945-2011), comissariada per Abel Figueres. Aquesta mostra forma part d’un projecte més ampli elaborat per Carme Puyol amb un seguit d’exposicions dedicades a l’artista de Reus, que tindran lloc al llarg de la tardor i l’hivern de 2013-2014.

20 hores,  pel  nucli antic, El carro dels romanços. El teatre Bravium ens ofereix una  passejada  teatral  pels  carrers  del  centre  de la ciutat, basada en la rica producció  reusenca  de literatura de fil i canya del segle XIX. Sortida de la cercavila  a  la  seu  de  l’entitat,  al  carrer de la Presó, i actuacions a la
placeta  del  carrer del Vidre, plaça de David Constantí i plaça de les Basses i
plaça de Sant Pere.

21 hores, Teatre Fortuny, el Tricicle ens porta el seu espectacle Bits. Una mostra d’enginy, amb vells i nous gags, i amb un únic objectiu: aconseguir la màxima densitat de gags per minut possible.

Divendres 27 de setembre

D’11 a 14 i de 17 a 20 hores, Centre de Lectura, Jornades Europees de Patrimoni 2013. Recorregut pel patrimoni artístic del Centre de Lectura. Punt de trobada: vestíbul de la biblioteca. El recorregut inclou obres de Santiago Rusiñol, Josep Roig i Soler, Pau Gargallo, Melcior Domenge, Salvador Juanpere, Albert Macaya, Manel Margalef, Joan Casals, Lluís Doñate, Antoni Mas, Manel Llauradó, Neus Coll, Carles Amill, Baldomer Galofre, Miquel S. Jassans, Ceferí Olivé, Carles Guerra…

18 hores, Centre Cívic del Carme, L’hora dels contes: Un nen molt actiu, l’Albert, us endinsarà en una història on realitat i discapacitat es convertiran en capacitat. Dirigit a famílies amb nens i nenes de 3 a 10 anys. Organitza: Federació Mestral – COCEMFE Tarragona.

De 18 a 23 hores, a la plaça d’Evarist Fàbregas, Cocada, la festa de la coca de recapte. Primera fira comarcal per promocionar la coca de recapte, un producte amb autenticitat, sabor i tradició del Baix Camp. Organitza: Cambra de Comerç amb el suport del Gremi de Forners.

18 hores, des del Centre de Lectura i pels carrers de Reus, ruta literària del Grup Modernista de Reus. Adreçada a joves i adults. Més informació, preus i inscripcions a la secretaria del Centre de Lectura i a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

19 hores, Estació Enològica, presentació del catàleg de productors «de Montsant a taula» i degustació de productes. Cal inscripció prèvia al telèfon 977 827 310 o al correu electrònic isabelmaria.ayala@gencat.cat. Acte organitzat pel Parc Natural de la Serra de Montsant i la Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de la Serra de Montsant.

De 19 a 21 hores, sala d’actes del Centre de Lectura, taller/seminari «Les aus del pati escolar i de l’entorn», a càrrec d’Albert Cama, biòleg.

20 hores, plaça d’Evarist Fàbregas, Cocada, la festa de la coca de recapte. Concert de Joan Reig & Refugi, amb Viatge Ítaca, un dels treballs més rellevants i significatius de la història de la música catalana, amb interpretació íntegra de la cançó “Ítaca”. Completarà l’espectacle un recull de peces emblemàtiques d’altres cantants.

20 hores,  pel  nucli antic, El carro dels romanços. El teatre Bravium ens ofereix una  passejada  teatral , basada en la rica producció  reusenca  de literatura de fil i canya del segle XIX, pels  carrers  del  centre  de la ciutat. Sortida de la cercavila  a  la  seu  de  l’entitat,  al  carrer de la Presó, i actuacions a la placeta  del  carrer del Vidre, plaça de David Constantí i plaça de les Basses i plaça de Sant Pere.

21 hores, Teatre Bartrina, cineclub amb Una pistola en cada mano. Director: Cesc Gay.

21 hores, Teatre Fortuny, el Tricicle ens porta el seu espectacle Bits. Una mostra d’enginy, amb vells i nous gags, i amb un únic objectiu: aconseguir la màxima densitat de gags per minut possible.

21.30 hores, local dels Xiquets de Reus, assaig especial de nou pisos. #enganxaTde9.

Dissabte 28 de setembre

D’11 a 14 i de 18 a 23 hores, plaça d’Evarist Fàbregas, Cocada, la festa de la coca de recapte. Primera fira comarcal per promocionar la coca de recapte, un producte amb autenticitat, sabor i tradició del Baix Camp. Organitza: Cambra de Comerç amb el suport del Gremi de Forners.

De 10 a 02 hores, la Palma, XX Jornades de Rol a Reus, organitzades per l’Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus. Més informació a www.ajjrr.org.

11 hores, a la Prioral i al Campanar, visita familiar «El cor del campanar torna a bategar», després de la magnífica restauració de l’antic rellotge per part dels alumnes i el professor del grau superior de Mecanització de l’Institut Domènech i Muntaner. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

11 hores, Jardí de la Casa Rull, taller infantil de cura i modelatge d’un bonsai. Cal inscripció prèvia dels nens a les taules d’informació. Places limitades a 20 participants.

D’11 a 14 i de 17 a 20 hores, Centre de Lectura, Jornades Europees de Patrimoni 2013. Recorregut pel patrimoni artístic del Centre de Lectura. Punt de trobada: vestíbul de la biblioteca.

12 hores, plaça d’Evarist Fàbregas, Cocada, la festa de la coca de recapte. Concert amb els grallers Canya d’Or Deluxe, que ens presentaran el seu darrer treball, Viratges, disc on aborden de manera brillant tota mena d’estils, de Llach a Richard Galliano i del jazz a la cúmbia.

13 hores, Jardí de la Casa Rull, cloenda de la XIX edició de l’Exposició de Bonsais Ciutat de Reus, amb lliurament de records als participants.

De 12 a 14 hores, sala d’actes del Centre de Lectura, treball de camp del taller/seminari «Les aus del pati escolar i de l’entorn», a càrrec d’Albert Cama, biòleg.

16.30 i 18.30 hores, a l’Institut Pere Mata, visita teatralitzada. Una oportunitat de veure, viure i sentir aquesta joia del modernisme. Dues versions de la visita; la del vespre s’acompanya d’una vetllada musical i un tast de vermut. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

17 hores, Museu de Reus, a l’espai «Ara toca festa!» de la plaça de la Llibertat, visita dinamitzada A festes em convides! a propòsit de l’exposició temporal Pirotècnia de Festa. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

17.30 hores, Plaça d’Evarist Fàbregas, VIII Trobada d’Esbarts Infantils i Juvenils. Selecció de danses catalanes a càrrec de diferents esbarts del país. Coordinat per l’Esbart Santa Llúcia.

17.30 hores, des del carrer de Sant joan, davant del Mercat Municipal, inici de la 2a Trobada de Bandes. Recorregut: carrer de Sant Joan, plaça de Prim, carrer de Monterols, plaça del Mercadal.

18 hores, al local dels Xiquets de Reus, assaig especial de nou pisos. #enganxaTde9.

18 hores, Teatre Fortuny, el Tricicle ens porta el seu espectacle Bits. Una mostra d’enginy, amb vells i nous gags, i amb un únic objectiu: aconseguir la màxima densitat de gags per minut possible.

19 hores, Parc de Sant Jordi, inauguració del monument homenatge amb motiu del 150è aniversari de la línea fèrria Reus-Montblanc.

19 hores, plaça del Mercadal, actuació de les bandes participants a la 2a Trobada de Bandes.

19.30 hores, a la Prioral i al Campanar, visita nocturna «El cor del campanar torna a bategar» per contemplar l’antic rellotge restaurat. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

20.30 hores, des del Santuari de Misericòrdia, caminada nocturna IV Tomb de Nit. Sortida a les 21 hores. Inscripcions del 15 al 26 de setembre de les 19 a les 22 hores al local de l’Associació Excursionista Catalunya, carrer d’Orient, 17 baixos, entrada per la plaça dels Horts de Miró, i a www.aecreus.cat. Preu: 3 euros; inclou l’assegurança, les begudes i el cremat. Recorregut de 7 km.

21 hores, Teatre Fortuny, el Tricicle ens porta el seu espectacle Bits. Una mostra d’enginy, amb vells i nous gags, i amb un únic objectiu: aconseguir la màxima densitat de gags per minut possible.

Diumenge 29 de setembre

9 hores, al Club Hípic Reus QMT, CDT1* Copa de Misericòrdia, concurs de doma clàssica puntuable a la lliga de Tarragona i a la lliga catalana. Accés lliure.

10 a 20 hores, la Palma, XX Jornades de Rol a Reus organitzades per la Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus. Més informació a www.ajjrr.org.

18 hores, plaça de la Llibertat, Festival Unost, concurs on els nens i adolescents de diferents regions de Rússia i d’altres repúbliques exsoviètiques demostren les seves actituds artístiques. Aquest any, del 26 de setembre al 5 d’octubre, Salou acull al voltant de 200 participants de la final de la XI edició del Festival, i un dels dies vénen a Reus a oferir el seu repertori en les diferents modalitats artístiques.

18.30 hores, Teatre Bravium, concert de Gerard Marsal i Olga Pes, que ens presentaran el seu nou projecte, Buenestado, un recull de cançons pròpies en castellà i català, on la paraula i la riquesa melòdica d’aquests dos artistes no deixa indiferent el públic assistent.

18.30 hores, sala Santa Llúcia, representació de l’obra de teatre Mans quietes, de Piti Español, a càrrec del grup La Teca Teatre de Cambrils.

19 hores, plaça d’Evarist Fàbregas, exhibició de balls de saló, a càrrec de Basic Escola de Ball. Exhibició del grup de Social Ballant amb Whitney Houston i Movie Dance Show, parelles de competició, grup de ball infantil i els tres vegades sotscampions d’Espanya de professionals llatí.

20 hores, Jardí de la Casa Rull, concert de Sax Ars Band, ofert pel Grup Cultural de Misericòrdies. Una big band de casa nostra on la part del metall de la banda està formada exclusivament per saxòfons.

21 hores, Teatre Fortuny, el Tricicle ens porta el seu espectacle Bits. Una mostra d’enginy, amb vells i nous gags, i amb un únic objectiu: aconseguir la màxima densitat de gags per minut possible.

Dimarts 1 d’octubre

19.30 hores, sala del Centre de Lectura, presentació del llibre Marea Alta de Joan Prats Sobrepere, amb il·lustracions de Pere Prats Sobrepere. A càrrec de Francesc Cardús.

21 hores, local dels Xiquets de Reus, assaig especial de nou pisos. #enganxaTde9.

Dimecres 2 d’octubre

17.30 hores, sala infantil de la Biblioteca Xavier Amorós, a L’hora del conte, dins del projecte «Biblioteques amb DO», s’explicarà el conte «A la bóta del racó hi ha el vi millor», sobre el món del vi, les vinyes i la verema. Inici de l’exposició «El llegat dels contes de fades». Fins al 15 d’octubre.

20 hores, sala central de la Biblioteca Xavier Amorós, conferència de tapping, amb Marc Cortadelles. En aquesta conferència veurem les tècniques més efectives per millorar la nostra vida des de dins.

21 hores, Teatre Bartrina, cineclub, cicle de cinema negre ianqui: Doble indemnització. Títol original: Double Indemnity. Lloc: EUA, any: 1944, director: Billy Wilder. Versió original anglesa subtitulada en castellà. Organitza: Secció de Ciències de la Comunicació.

Dijous 3 d’octubre

17.30 hores, Teatre Bartrina, hipòtesi d’arquitectura. Organitza: Centre de Lectura. Entrada gratuïta.

21.30 hores, local dels Xiquets de Reus, assaig especial Diada del Mercadal de nou pisos. #enganxaTde9.

Divendres 4 d’octubre

20.15 hores, sala d’actes del Centre de Lectura, lliurament del Memorial per la Pau «Josep Vidal i Llecha».

21.30 hores, local dels Xiquets de Reus, assaig especial Diada del Mercadal de nou pisos. #enganxaTde9.

Dissabte 5 d’octubre

Durant tot el dia, al col·legi Pare Manyanet, diferents activitats, desfilada i presentació dels esportistes de l’Associació Esportiva Pare Manyanet.

11 hores, a la Prioral i al Campanar, visita «El cor del campanar torna a bategar» per contemplar l’antic rellotge restaurat. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

16.30 i 18.30 hores, a l’Institut Pere Mata, visita teatralitzada. Una oportunitat de veure, viure i sentir aquesta joia del modernisme. Dues versions de la visita; la del vespre s’acompanya d’una vetllada musical i un tast de vermut. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

17 hores, Museu de Reus, a l’espai «Ara toca festa!» de la plaça de la Llibertat, visita dinamitzada A festes em convides! a propòsit de l’exposició temporal Pirotècnia de Festa. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

17.30 hores, a la plaça del Mercadal, XI Diada Castellera del Mercadal, amb els Capgrossos de Mataró, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Reus. A les 17:00, des de la plaça de la Llibertat, cercavila fins al Mercadal. Enguany el cartell de la diada es modifica per donar cabuda a les dues darreres colles que han entrat al grup de “gamma extra”, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, i es mantenen les dues colles en més bona forma: els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els castells d’alta dificultat estan garantits i fins i tot hi els locals poden fer algun castell de nou.

19.30 hores, a la Prioral i al Campanar, visita nocturna «El cor del campanar torna a bategar» per contemplar l’antic rellotge restaurat. Per a públic familiar i públic en general. Més informació, preus i inscripcions a Còdol Educació: www.codoleducacio.com, codol.educacio@tinet.cat o al telèfon 977 327 362. Imprescindible reserva prèvia.

21 hores, Parròquia de Sant Joan, concert dels Joves de Bremen. El grup reusenc Joves de Bremen ens oferirà el primer concert benèfic, que continuarà amb una gira de tardor a les parròquies de Reus. El primer concert serà amb motiu de la inauguració de les obres de l’interior del temple de Sant Joan. Els beneficis aniran destinats a una fundació de la ciutat. Entrada: la voluntat.

22 hores, Teatre Bartrina, concert amb Pastora. Ens presentaran el seu darrer treball, Una altra galàxia, àlbum cantat en català, per als qui els agradi la bona música sense prejudicis i sense fixar-se en barreres idiomàtiques. Preu: 15 euros anticipada / 20 euros taquilla.

Diumenge 6 d’octubre

12 hores, Estada Municipal de Reus, partit oficial de lliga corresponent a la jornada núm. 7 del grup 3 de 2a divisió B de futbol: CF Reus Deportiu – CD Atlètic Balears.

18 hores, Teatre Bartrina, representació d’Afterplay, dirigida per Imma Colomer. Hi ha trobades que són màgiques. La casualitat d’un encontre ens pot portar a fer un canvi en la nostra vida. Quantes vegades hem desaprofitat les oportunitats d’una ocasió inesperada? Segur que tots podem fer memòria d’alguna d’aquestes ocasions insòlites en el nostre passat i ens lamentem d’haver-la desaprofitat o ens sentim satisfets d’haver-ne tret profit. Preu: 15 euros / 12 euros / 9 euros.

19 hores, Sala Santa Llúcia, cantada d’havaneres amb la Coral Harmonia i el grup Sopa de Peix.