Francesc Gras Salas «Més Amic de Reus 2012»

IMG_8869IMG_8933IMG_8946Transcripció literal del parlament del President del Centre en la presentació de «El ¨Més Amic de Reus 2012», acte celebrat el 25 de maig de 2013 al restaurant de «El Círcol».

«l·lm. Sr. Alcalde Carles Pellicer

Sra Regidora Teresa Gomis.

Amigues I amics.

Ja ha passat un any des que vam guardonar Més Amic de Reus a l’Institut Pere Mata, i una altra vegada estem tots reunits en aquesta festa gran del Centre d’Amics de Reus, en què honorem a qui s’ha distingit en una llarga trajectòria i a enaltir la nostra ciutat per tot arreu o ha fet, altruistament, dins la mateixa, una tasca de gran calat socio-cultural. A aquest el nomenem Més Amic de Reus, el més gran honor del nostre Centre.

Recordo que aquest guardó es va instaurar l’any 1981 i en portem 30 edicions amb la d’avui. Veig amb goig que ens acompanyen, Més Amics ja guardonats, com també dirigents d’entitats guardonades, i que avui passen testimoni, a un altre reusenc, qui, a criteri del Centre d’Amics de Reus, i, segons les normes internes per a la designación, ho ha merescut.

Així el dia 19 d’abril propassat i a proposta de la Junta Directiva, l’Assemblea del Centre va nominar per unanimitat “El Més Amic de Reus 2012” al Dr. FRANCESC GRAS SALAS.

Nascut a Reus el 30 de març de 1921.

Cursà la carrera a la Facultat de Medicina de Barcelona i els estudis del doctorat a la de Madrid. Diplomat en oftalmología. Exercí l’especialitat a la seva consulta del carrer de Llovera, número, 35, per espai de 51 anys (1948-1999).

Nombrat per concurs, el metge oftalmòleg del nostre Hospital de Sant Joan l’any 1965, hi prestà l’assistència medicoquirúrgica durant 20 anys. També va ser metge oftalmòleg del Centre d’Higiene Provincial, establert al mateix Hospital.

Va participar en articles d’opinió a la premsa provincial, Diario Español, i a la local, Semanario Reus, amb el pseudònim de Suero Vital, a més d’altres col·laboracions en diferents publicacions mèdiques.

Anys 1990-2000: ha publicat les següents obres d’ambient local: Fets i Gent de Reus. Any 1997.

Gent, racons i olors de Reus. Any 2000:

De Llevant cap a Ponent. Escrits. Any 2006.

Records de Reus (Quan es duien espardenyes, Sales de ball reusenques,

De la Guerra Civil i d’altres Records). Any 2009.

– On contribueix a la recuperació de la memòria històrica de fets ciutadans i personatges actius de la nostra ciutat, de diverses etapes de la nostra història col·lectiva:

Realització de sengles conferències al Centre d’Amics de Reus, els anys 1997 i 2000, sota els títols de ‘Fets i Gent de Reus’ i ‘Records guardats al tinter’. Col·laboracions trimestrals a la revista de l’entitat Lo Nunci, aprofundint i remarcant diferents aspectes de la història reusenca i els seus protagonistes.

Col·laboracions periòdiques amb articles d’història local en el mensual Guia de Reus, per espai de cinc anys seguits (2005-2009).

HA DESENVOLUPAT I IMPULSAT INICIATIVES CULTURALS CIUTADANES EN LES SEGÜENTS ENTITATS.

ASSOCIACIÓ DE CONCERTS: impulsor de la recuperació de l’entitat de 1921, en les juntes dels anys 50-60-70.

-Febrer 1956: participació activa en l’organització de l’Homenatge a la ballarina reusenca de renom internacional Roseta Mauri, al Teatre Fortuny.

-Novembre 1972: col·laborador actiu en l’atorgament de la Medalla d’or de l’entitat a la soprano catalana Montserrat Caballé.

 

Any 2009: iniciativa pròpia de crear el MEMORIAL PAU MARTÍ I ROCA, gestions amb familiars de l’homenatjat a Madrid i l’impuls de la realització d’un Cicle de Cambra en memòria del pianista reusenc, molt oblidat, reivindicat al seu dia per Roseta Mauri, en què es dóna la possibilitat de promoció de noves promeses musicals.

CONGREGACIÓ PURÍSSIMA SANG: Junta 1954-1964. Restauració presbiteri del temple després de la seva destrucció. Impuls de la Setmana Santa reusenca. Pregoner de la Setmana Santa, l’any 2007.

AEREO CLUB REUS-COSTA DAURADA: vicepresident primera dècada dels anys 60. Impuls de l’entitat amb iniciatives vàries, portant el nom de la ciutat arreu del país i l’Estat.

GUARDADORS DE LA TRONADA: impulsor de la Germandat que va recuperar la Tronada de Completes després de la Guerra Civil.

DINS DE L’ARQUITECTURA MODERNISTA REUSENCA:

Va ser impulsor de la rehabilitació de la memòria de l’arquitecte modernista reusenc Domènec Sugranyes Gras, molt oblidat, deixeble d’Antoni Gaudí, durant el 125è aniversari del seu naixement, l’any 2003. Campanya de recuperació de la casa modernista ‘Sol i Mar- Mar i Sol’, de Salou, amb esgrafiats de l’arquitecte, en perill de desaparició. Col·locació d’una placa en la seva casa natal del carrer de les Galanes i retolació posterior d’un carrer.

-CAPELLA FAMÍLIA MARGENAT: redescobriment i revalorització de la capella funerària de la de la família reusenca Margenat, l’any 2009, al cementiri general de Reus. Gestions personals amb la família i el Patronat Municipal de Turisme reusenc per redescobrir-ne l’autoria arquitectònica de Lluís Domènech i Montaner. Col·locació d’una placa rememorativa a la capella funerària.

DARRERS FETS:

-Febrer 2012: lliurament a l’Hospital de Sant Joan, de Reus, de diferents estris i aparells mèdics de vàlua històrica, pertanyents a la seva consulta privada del carrer de Llovera, amb l’objectiu de començar a bastir el recentment inaugurat MUSEU DE LA SANITAT REUSENCA, en el nou equipament hospitalari reusenc.

-Novembre 2012: lliurament d’una trentena de volums de la publicació ‘La Medecina Contemporánea. Revista Médica de Reus’ (publicació reusenca de finals segle XIX), del seu avi, el també oftalmòleg Francesc Gras Fortuny, al MUSEU DE LA MEDICINA DE CATALUNYA, DE TERRASSA.

Tota aquesta magna activitat no podia passar desapercebuda al Centre d’Amics de Reus, que ha volgut honorar al Dr. Francesc Gras Salas amb el seu màxim reconeixement, i que creiem que us ha d’omplir de goig ja que és dels vostres conciutadans i amics.

FRANCESC GRAS SALAS EL MÉS AMIC DE REUS 2012″

El Sr.Gras va estar acompanyat (darrera foto) per un bon nombre de anteriors «Més Amics de Reus», com el Sr.Pons (Mare de Déu de Misericòrdia), Sr.Gras (Societat «El Círcol»), Sr.Abelló (Orfeó Reusenc), Sr.Cabré (Cambra de Comerç, Indústria i Navegació),  Sr.Andreu Rodríguez (Indústries Rodríguez), Sr.Font de Rubinat (Institut Pere Mata), Sr.Antoni Pont, Sra.Neus Segrià, Sra.Mª.Dolors Vallverdú, Sra.Avelina Briansó i, fora de la foto, Sr.Miralles (Patronat per al Foment de la Sardana).