X Premi «Francesc Martí Queixalós» i I Premi «Reina Margarida de Prades»

El dia 26 de d’octubre del 2012 es va celebrar al nostre Centre l’entrega dels premis als guanyadors del X Premi de poesia catalana “Francesc Martí Queixalós” al Sr. Ricard Desola Mediavilla de Barcelona, I Premi de poesia catalana “Reina Margarita de Prades”, al Sr. Jordi Pla Planas, de Figueras.

Va obrir l’acte el nostre president Sr. Mallafré tot dient.

Amigues i Amics

Un any més ens retrobem en l’acte de lliurament del X premi de poesia catalana Francesc Martí Queixalós, en honor de qui va ser un dels nostres directius més fonamentals en el desenvolupament cultural i ciudatà del nostre Centre d’Amics de Reus, com el seu propi esforç en el foment i la divulgació de la poesia.

He dit Xè. Premi. Encara em ve a la memoria com si fos ahir la primera edició, guanyada per el nostre conciudatà Antoni Nomen, amb el recull ON GOSI ATURARME, i com si res amb la d’avui ja n’hauran passat nou edicions més, però és que la aposta dels Amics de Reus en el mon de la cultura, és clara i decidida a favor de la poesia, la més gran i més oblidada.

Aquest concurs està consolidat, os ho garanteixo, malgrat aquest dificils moments. No sabeu com és de complicat tirar endavant amb un 30% menys d’ingresos i aixó que no hi ha hagut baixada de socis, gracies a tots. Ens reinventarem, hi posarem més imaginació i treball, si és possible, per què en aquets moments crucials per la nostra nació, son necessàries totes i cadascuna de aquestes iniciatives, per que som una nació, aquesta és la nostra llengua i la poesia n’és la més alta expresió.

La prova més gran de la consolidació del premi es que creix, avui també lliurarem el Iè. Premi REINA MARGARIDA DE PRADES., aquest el debem a una socia dels Amics de Reus, bona Amiga, bona Reusenca i bona Nacionalista, que és la Montserrat Barenys. Va tenir la idea, ha buscat patrocinadors, ha mogut cel i terra però ho ha aconseguit i ja tenim un germà petit al nostre concurs. Gracies Montserrat, de tot cor, entre tots farem el que calgui per consolidar-lo.

I una vegada més i no em cansaré de repetir-ho, donar les gràcies a aquest magnific jurat, compost per la Maria Dolors Vallverdú, en Robert Miralles i en Francesc Roig, que ho fan de manera completament altruista, sense altre recompensa que fomentar la poesia des de Reus cap a tots el Països Catalans. Sense ells no seria posible aquest certamen, M. Dolors, Robert, Francesc, moltes, moltes gràcies. També he de fer esmen a una persona que l’any passat no ens va poder acompanyar, sortosament enguany si que hi torna a ser, em refereixo al amic Jaume Aguadé, un dels pals de paller d’aquest certamen i dels seus promotors. I gracies a tots vosaltres, sense el vostre suport aixó no seria posible. Gràcies.”

El Sr. Miralles, secretari del Jurat va llegir les actes d’atorgament.

Cuidaren de l’entrega dels premis el nostre President i l’alcaldessa de Prades Sra. Lidia Bargas.

M. Montserrat Barenys, que va promoure tot el que és precisava per tirar endavant el projecte, va explicar el perquè de la seva iniciativa ( que la gent més jove vagi entrant a la poesia) i també el perquè havia escollit i proposat el nom: Primerament perquè Prades és una vila del nostre Camp molt volguda pels reusencs, que allí si senten com a casa i desprès perquè Margarida de Prades, va ser reina de Catalunya i segona muller del rei Martí I l’Humà. Fou enterrada a Santes Creus.

Va contestar l’alcaldessa agraint aquesta bonica gentilesa, felicitant al guanyador i oferint la seva vila vermella per celebrar-hi l’any que ve aquest certamen.

Amb la lectura per part dels premiats, Sr. Desola i Sr. Pla dels seus poemes guanyadors, va finalitzar l’acte.

Ens resta tan solament dir-los-hi que ens sentim molt satisfets per la gran col·laboració rebuda, desitja’n, en benefici de la nostra llengua, que aquesta no decaigui i que cada any vagi sent superior.