Els Premis de Poesia Catalana del C.A.R., malgrat els moments gens propicis que travessem, van fent història i la participació no decau.
En aquesta ocasió el XI Francesc Martí Queixalós ha estat guanyat, ex-aequo, per Lleonard del Rio i Campmajó, d’Igualada, que repeteix, i per Montserrat Farrés Ubach, una “reusenca de lletres” recent arribada al món de la poesia. Els seus treballs, “Torbament oníric” i “Cafè exprés”, respectivament, han estat escollits pel nostre Jurat, Presidit per la Mª.Dolors Vallverdú, amb Francesc Roig i Robert Miralles, que actua com a Secretari.
La mateixa Montserrat Farrés Ubach, amb “Mont-ral”, s’ha proclamat guanyadora del II Margarida de Prades que, molt emocionada, ha recollit la distinció.
Aquest any, els premis “han sortit de casa” i s’han lliurat a la Vila de Prades, on la seva Alcaldessa, Lídia Bargas, ens ha rebut amb tota la amabilitat i cordialitat fent, amb tots plegats, d’aquest acte una jornada recordable tan pels guanyadors, com pels con-socis i acompanyants desplaçats, com per l’estimada Vila, com pel mateix Centre d’Amics de Reus, que enriqueix així la seva complicitat comarcal.
El dia ha començat a les tres parades establertes per sortir de Reus (Parc de St.Jordi, Pl. del Nen de les Oques i Pl.de la Pastoreta). Amb l’autocar ja ben ple hem enfilat la carretera i, de la ma al volant de la Cristina, hem anat superant suaument els molts tombs fins arribar a Prades
Una vegada allí, com que quedava una estoneta per començar els actes previstos, n’hi ha que han aprofitat l’estada a la Plaça de Prades per fer fotos, per entrar a l’Església o per, directament, fer un bon mos de forquilla i ganivet.
A l’hora prevista, hem començat per una visita, molt ben guiada, per les parts més conegudes del poble, però també per unes de no tan vistes quan un passa per Prades. Així, hem pogut saber de l’existència de la Font d’en Grau, amb la seva aigua amb propietats medicinals, i conèixer la història de les muralles, amb les seves 3 portes en forma d’arc i el que queda d’elles, i les restes del Castell i l’església castral de St.Miquel, i les col·leccions dels estris de la pagesia i de la vida rural de que es servien els antics vilatans.
Ja a l’acte central de la diada, al local del Centre Cívic, degudament preparat, s’ha fet el lliurament dels premis, amb un parlament inicial del President de l’Entitat, Joan Mª.Mallafrè, seguit de la lectura de l’acta del Jurat, pel seu Secretari, Robert Miralles.
A continuació ha estat presentada la persona convidada especialment per aquesta ocasió, Núria Albafull, nascuda a Llívia i filla de pare reusenc.
Llicenciada per la U.B. en Filologia clàssica, exercí la docència de grec a la mateixa universitat i distints instituts. Després va guanyar càtedra de Català, com a catedràtica fins la seva jubilació.
De sempre ha col·laborat amb la fundació Bernat Metge traduint al català els clàssics grecs, tasca que continua actualment.
La seva conferència, en aquesta ocasió, va versar sobre l’obra “Cançó d’amor i de mort”, de R.M.Rilke.
Rainer Maria Rilke és un reconegut poeta txec en llengua alemanya del segle XX , nascut a Praga, el 4-12-1875.
la Sra.Albafull va comptar amb l’inestimable ajut dels membres del Grup de Declamació del Centre Mª.Rosa Botet, Dolors Quintana i Josep Mª.Roig, el Josep Mª.Rull, i la Mònica Mallafrè recitant les versions originals en alemany.
En aquest mateix acte, el President del Centre va condecorar amb la insignia de plata de la Entitat als membres del jurat per la seva valuosa i qualitativa tasca al decurs dels darrers anys.
Tanmateix va fer el lliurament d’un record del pas del Centre d’Amics de Reus a la Vila de Prades a la seva alcaldessa.
Desprès de les emocions de l’esdeveniment, ja convenia asseure’s a la taula i deslliurar-nos al dinar que ens havien preparat a la Casa de Colònies. En acabar, a pujar a l’autocar i avall… que fa baixada, cap a Reus.
NOTA.- L’àlbum de fotos complert de l’esdeveniment és a la secretaria del Centre a disposició de tots els socis.